Tate su zakon

Martina Milotic

Tate su zakon – treba to reći jasno i glasno, jer moderni očevi već se odavno ne uklapaju u stereotip muškarca koji dođe kući s posla, pojede ručak koji je žena pripremila, pozdravi djecu u prolazu pa onda zahrče čitajući novine u svojoj omiljenoj fotelji.

Moderni tate su zakon jer odrade svojih osam, devet, deset ili koliko god treba sati na poslu, a onda dođu kući pa kuhaju ručak dok se žena bori s dojenjem, trče prošetati psa, usput bace smeće, odrade i trening u parku, kupe kruh i mlijeko i onda kad se vrate kući ponovo trče nazad jer im se žena sjetila da joj trebaju i ulošci. S krilcima, ali ne noćni. Oni u ljubičastom pakiranju s tri kapljice (i znaju točno gdje stoje na polici). Usput će se sjetiti i kupiti maslinovo ulje jer je pri kraju, i pivicu za sebe i bezalkoholno za ženu. Za kasnije, kad beštije i djeca pozaspivaju, za onih pet minuta mira i tišine prije nego i mamu i tatu svlada san.

Tate su zakon i jer će onda doći kući, napuniti mašinu za suđe, skupiti robu sa sušila, poigrati se s djetetom i još imrcvarenoj ženi reći da nikad nije bolje izgledala i da je nikad nisu više voljeli – i to će doista i misliti.

Onda će dozvoliti da im se djeca popnu na glavu i glupirati se sljedećih dva sata prije nego ih sve savlada umor, samo da mama malo odmori.

Moderne tate će moderne mame uhvatiti kako pola sata sjede na wc-u i igraju igrice, ali im to neće zamjeriti, jer su prije toga usisali i stan. I branili moderne mame od dosadne susjede/svekrve/tete u pekari jer zašto-još-dojiš, ne-nosi-dijete-toliko-razmazit-ćeš-ga, daj-joj-malo-čokolade-ništa-joj-neće-bit.

Moderni tate će se sjetiti čestitati godišnjicu i mjesečnicu (i skužiti kad ista zakasni), i točno će znati kad treba kupiti čokoladu da ublaže efekt stakl… ovaj, PMS-a. PMS je puno gori od bilo čega drugog.

Moderni tate uza sve to znaju popiturati kupaonu, promijeniti ventil, spojiti utičnicu, popraviti mašinu i auto i igračku i bicikl i bubano koljeno pusom, i imaju majicu za plakanje u koju moderna mama uvijek briše nos kad je tata tješi jer joj nije dan. Ili tjedan. Možda i mjesec…

Moderni tate se ne boje pustiti Malu Kme da im stave špangicu i ljubiti svoju ženu/dijete/psa u javnosti i ne glume strogoću jer ih je strah da će razmaziti bilo koga od navedenih. Oni znaju da se ljubavlju i primjerom najbolje odgaja (a znaju i više od toga jer su bili na svim trudničkim tečajevima i u rađaoni i pročitali su sve knjige o odgoju kao i moderna mama).

Moderni tate znaju da je najbolje što mogu učiniti za svoje dijete, poštovati, voljeti i cijeniti njihovu mamu.

Moderni tate možda imaju pločice i bicepse i tricepse i sve cepse, a možda i nemaju, ali njihovo dijete ima najjačeg tatu na svijetu. Stvarno.

Moderni tate su kao moderne mame (samo bez cica i s pišom), mogu sve i znaju sve, a ono što ne znaju, znaju naći na netu.

Moderni tate su zakon. Ili je bar ovaj koji je tata Maloj Kme.

MM, sretan ti Dan tata, ti si nama zakon! <3

“I’m an ER RN and had just gotten off an overnight shift. I was letting my wife sleep in. After changing my daughter she…

Posted by Love What Matters on Friday, 18 March 2016

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>