To čudesno majčino mlijeko: masnoća i proteini od kojih se raste

Categories:Dijete, Prehrana
admin

Majčino mlijeko sastoji se od više od 200 dosad otkrivenih sastojaka, koji mogu varirati ovisno o dužini dojenja i podoja, učestalosti dojenja pa čak i majčinoj prehrani.

Prema podacima dobivenim na području Velike Britanije, 100 ml zrelog majčinog mlijeka (odnosno onog nakon 21 dana laktacije) sadrži 70 kalorija, 89.97 g vode, 7.4 g ugljikohidrata (uglavnom laktoze), 4.2 g masnoće i 1.3 g proteina. Riječ je o prosječnim vrijednostima koje variraju ovisno o brojnim faktorima, pa je tako primjerice zabilježeno da mlijeko Indijki ima nešto manju količinu masnoće, u prosjeku oko 3.4 g na 100 ml, dok količina masnoće između različitih dojilja često varira od 2g/ml do 5g/ml. Istovremeno, velike su razlike i između pojedinih podoja kod iste majke, ovisno o tome koje je doba dana. Dojilje sa manjom količinom masnoće u mlijeku morat će ćešće dojiti bebu.

Kada je u pitanju prvo mlijeko, odnosno kolostrum, u 100 ml naći će se prosječno 58 kalorija, 5.3 g ugljikohidrata, 2.9 g masnoće i 3.7 g proteina. Drugim riječima prvih dana života bebina će prehrana biti ponešto „laganija“. Kolostrum je žućkaste boje zbo visoke razine beta karotena, kojega sadrži čak 10 puta više od zrelog mlijeka. Također, bogato je vitaminom E i cinkom, a njegov će se sadržaj polako mijenjati sve do oko 21 dana djetetovog života kada mlijeko ulazi u zrelu fazu. Neka istraživanja pokazuju da se, ukoliko majka nastavi dojiti i nakon šest mjeseci djetetova života, mlijeko nastavlja mijenjati te postaje masnije, sukladno povećanim djetetovim potrebama.

Uspoređujući majčino, odnosno ljudsko mlijeko sa mlijekom drugih sisavaca, jasno je da ono prati potrebe rasta i razvoja bebe. Majčino mlijeko sadrži u prosjeku 3.8% masnoće, 1% proteina i 7% laktoze, kravlje mlijeko 3.7% masnoće, 3.4% proteina 4.8% laktoze dok pseće mlijeko sadrži oko 12.9% masnoće, 7.9% proteina i 3.1% laktoze.

Osim masniće i proteina koji su jedni od najvažnijih faktora kvalitetne prehrane dojenčeta, majčino mlijeko bogato je i kolesterolom, kalcijem, fosforom, vitaminom C i magnezijem te brojnim drugim vitaminima, kiselinama, hormonima i drugim sastojcima. Količina željeza u mlijeku varira o velikom broju faktora, pa tako i majčinoj prehrani, ali i dojilačkom stažu: mlijeko u prvim tjednima nakon poroda može imati i dvostruko veću količinu željeta od mlijeka devet mjeseci kasnije.

Točne podatke o sastavu izdojenog mlijeka može dati samo laboratorijska analiza, no ostavite li u hladnjaku izdojeno mlijeko preko noći, primijetit ćete da se masnoća odvojila na površini i tako se najbolje moći uvjeriti koliko je masno, odnosno hranjivo vaše mlijeko. Ponovite li eksperiment u različita doba dana, ustanovit ćete i kada je vaše mlijeko više, a kada manje hranjivo.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>