Torba koja život znači!

admin

Kako to I biva u svijetu većine mama, svome dijetetu želimo osigurati što je moguće više – svega. Od osnovnih potreba kao što su hrana I piće/mlijeko, do toga da djetetu bude toplo/da mu nije zima I na koncu da mu je ugodno. To čini malu piramidu potreba za moju Princezicu.

heading_110421-shutterstock527589941

E sad, rođenjem djeteta upoznajemo njegove potrebe ali upoznajemo i sebe iznova. Sve je, više manje dobro, dok smo unutar četiri zida. Malo uskoči muž, malo uskoči mama, baka, teta, ujna, strina, frendica ili onaj koga imaš na raspolaganju. No, što kada dijete napušta dom? Kad se ide u prvu šetnju, kad se ide kod doktora na pregled, ili već kamo te put nanese? Ja sam u tim situacijama, a I uvijek kada dijete negdje vodim, pod opasnim stresom u smislu ”hoću li ponijeti sve što njoj treba?”

Dogodilo se I to. U par navrata bila sam zaboravila baš važne stvari. Nekad su to bile pelene, nekad rezervna vodica, nekad papučice a falio nam je I najdraži zeko. I tu počinje nervoza. Sad treba otići u dućan. Onda je nedjelja pa se zatvorio baš prije 5 minuta, Pa treba naći drugi, I tako dalje I tako bliže. Stresno, stresno jako stresno. A da ne spominjem I ful podržavajuću oklolinu u takvim trenucima – ”pa dobro mama, kak ste mogli to zaboraviti?”

Tako je jednog dana ova mlada I nadobudna majka :-) sjela za stol, uzela komad papira, u sjećanje pozvala sve te iskustvene, stresom protkane trenutke, I krenula zapisivati.
Sastavila sam popis svih stvari koje mi trebaju za određene situacije kada sa dijetetom izlazim van. I nadopunjavala ga kako bi se stvari mijenjale, odnosno kada bih se nečeg novog dosjetila. A sve zato da bi život tekao mirnije meni I mom dijetetu. Jer ako je mama nemirna, onda I dijete to osjeti. Pa uz plač I osude, teško je trezveno razmišljati.

Zato danas imamo torbu koja se nosi kod doktora, torbu koja se nosi u šetnju, torbu koja se nosi na kraća putovanja (kod bake u drugi grad), torbu koja se odnosi na duža putovanja (godišnji odmor, boravak u bolnici na više dana) I torbu koja se nosi u dućan. To jest imam jednu veliku torbu koja sadrži ”osnovni alat”, koju onda nadopunjujem ovisno o potrebama.

Tako osnovna torba sadrži :
1. pretinac za prematanje (plahtica, pelene, vlažne maramice, kremica, vrećice)
2. pretinac sa rezervnom odjećom (2 hlačice, 2 bodya, 2 majice, deblja jaknica/trenirkica, čarape/štramplice, kapica, papučice/čizmice/cipelice)
3. medicinski dio u kojem se nalaze osnovne medicinske potrepštine ili redovni dječji lijekovi (toplomjer, lupocet, vitamin d, sinopen, antibakterijski gel, kapi za nos, male vlažne maramice, papirnate maramice, mala kutijica za prvu pomoć sa flasterićima I škaricama, pjenica za tuširanje)
4. pretinac sa hranom I pićem (trajno mlijeko, 2 kupovne kašice, mala voda, pribor za jelo)
5. pretinac sa igračkama (slikovnica, barbika, češalj, zvečkica, muzička igračka, plišanac, mali notes I olovka)
6. rezervu dekicu
7. dodatni paket vlažnih maramica I gazica

Odlazak u šetnju ili dućan možda neće biti strašna stvar. No, ako sa dijetetom završite na hitnoj radi upale pluća (kao što sam ja završila), pa sve ostale pretrage koje slijede sad I odmah, bit ćete sretni da ste se ovako mogli pripremiti unaprijed. A ne da o tome razmišljate u trenutku kada vam doktor govori da dijete mora ostati u bolnici, za vas nema smještaja, a vi mu nemate što dati ni jesti ni u što ga premotati, plače dijete, plačete vi, a nesretnim okolnostima nikad kraja.

MaMa Jelena

One Comment

  1. Marina
    MarinaReply
    June 30, 2016 at 8:13 am

    heheh istina torba je sve :)

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>