Trebam li se brinuti ako je moja beba preteška?

Ana Pejic Riha
Debela beba je sretna beba. Generacijama je vrijedilo ovo pravilo, no u današnje vrijeme ovo pravilo može donijeti više zla nego dobra.

Biti debeo danas ili biti debeo u vrijeme naših baka drugačije je. U vremenima naših predaka hrana je dolazila iz vrta na stol. Hrana je bila puno zdravija, bez aditiva.
Nećete hraniti svoje dijete cheeseburgerima, no ako se vi hranite takvom hranom to može utjecati na bebu, čak i prije rođenja te imati posljedice za cijeli život.
Da prvo definiramo što podrazumijevamo pod tim da je beba preteška? To nije dijete koje izgleda punašno već ono dijete čija tjelesna težina značajno nije u razmjeru s prosječnom težinom za određenu dob.

Velike su šanse da je dijete debelo zbog toga što su i roditelji, kao i zbog toga što je naslijedilo gen pretilosti. To ne znači da se problem ne može riješiti već da ćete morati uložiti puno truda kako bi dijete bilo zdravo.
Ako je u vašoj obitelji prisutna pretilost čim saznate da ste trudni recite to svojem liječniku. U tom slučaju on će posebno pratiti razvoj djeteta. Ako vi imate problem s težinom ili nasljednu pretilost morate razgovarati s liječnikom kako bi mogli dobiti program vježbanja i dijete te tako izbjegli probleme u trudnoći.
Još jedna stara poslovica kaže kako pola unce prevencije vrijedi kilogram lijeka. U ovom slučaju je to doslovno.

Ako je beba rođena preteška možete još uvijek napraviti određene korake. Umjesto hranjenja bocom odaberite dojenje.
Prema istraživanju američkog časopisa za pedijatriju i bebe, hranjenje bocom povećava rizik od pretilosti. Razlog je što formula mlijeka sadrži više kalorija nego majčino mlijeko. Istraživanje je pokazalo kako djeca koja su prešla na bočicu ili na tvrđu hranu do 4. mjeseca života imaju veću šansu prekomjerne tjelesne živote u prvih pet godina života što je rizik za kasnije.
Činjenica je kako majčino mlijeko ima više hranjivih tvari od adaptiranog. Tako su roditelji često uvjereni kako dijete svaki put mora isprazniti bočicu. To može rezultirati da beba i kasnije nastavi s prekomjernom hranom.
 beba
Kako bi razbili naviku pretjeranog hranjenja obratite pozornost na dijete koje će reagirati kada više ne želi jesti. Uznemirit će se, odmicati glavu i plakati. Ako ga prisiljavate da nastavi jesti stvorit ćete naviku prejedanja. Prekinite s hranjenjem i eventualno pokušajte malo kasnije.
Dok god nije pothranjeno dijete je u redu.

Ako se beba ipak odluči da bi još dajte mu, no nemojte dopustiti da traži više puta jer će se tako izgubiti bioritam hranjenja. Morate održati neki uravnoteženi raspored prehrane i ne davati djetetu hranu kad god zaplače. Tako dijete može početi jesti zbog emocionalnog stanja što će utjecati na kasniju prehranu.
Ako hranite bočicom nemojte davati jesti u razdoblju kraćem od dva sata u prva dva mjeseca, a svaka tri sata kasnije.
Ne prisiljavajte djecu da jedu više ili brže. Uzmite si vremena za hranjenje i nemojte razrezati rupu na boci kako bi dijete brže pojelo.
Ako mislite da vaše dijete dobiva previše na težini nemojte isprobavati bilo kakve dijete sami. To može donijeti više zla nego dobra. Neka vaš liječnik odluči o promjenama u prehrani.
Osim što ćete raditi na stvaranju dobrih prehrambenih navika pobrinite se i za fizičke altivnosti. Naravno, vaše dijete neće moći napraviti mnogo. Masirajte ga kako bi poboljšali cirkulaciju. Pomozite djetetu da stoji uspravno kako bi ojačalo mišiće.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>