Tri osnovna pravila za odabir prvih cipelica

Martina Milotic

Neki roditelji bebama vrlo brzo nakon rođenja kupuju prve cipelice, no one postaju doista važne tek s prvim koracima. Ujedno se postavlja i niz pitanja – kakvu obuću odabrati?

Iako su stotine istraživanja iz cijelog svijeta odavno dokazala drugačije, u većini trgovina još uvijek će vas prodavačice pokušati uvjeriti da je najbolji odabir za prve korake vašeg djeteta čvrsta, visoka anatomska cipela koja će djetetu držati nogu i pravilno je oblikovati.

Istina je daleko od toga: osim ako ne postoji određeni poremećaj ili bolest, djetetovo je stopalo savršeno baš takvo kakvo jest i nije mu potrebna baš nikakva potpora niti “kalup” koji bi ga oblikovao. Dječje se stopalo sastoji od mnoštva sićušnih kostiju i mišića te je izuzetno važno da se oblikuje i razvija u prirodnim uvjetima, barem do četvrte godine života. Otprilike u to vrijeme dječja nožica gubi masne naslage u stopalu koje su ih dotad štitile, a tada je i pravo vrijeme za eventualni prvi posjet ortopedu, kako bi se utvrdilo je li stopalu potrebna neka daljnja pomoć.

shutterstock_63375484[1]

Dobije li dijete s prvom cipelicom odmah i uložak, a cipela je usput i visoka i čvrsta “da drži nogu”, mala noga će o tome s vremenom postati ovisna te ćete dijete osuditi na doživotnu potrebu za anatomskim cipelama. Ortopedi dakle preporučuju da dijete kod kuće što duže bude boso, odnosno u čarapicama.

U skladu s preporukama najcjenjenijih svjetskih ortopeda, kod odabira prvih (a i svih sljedećih cipela) trebalo bi se voditi trima jednostavnim pravilima:

  1. Cipela bi trebala biti lagana, meka i fleksibilna kako bi stopalo zaštitila od vanjskih utjecaja, istovremeno pružajući mu mogućnost da se slobodno razvija
  2. Cipela bi trebala biti izrađena od kože ili drugog prirodnog materijala koji “diše”
  3. Cipela bi trebala imati gumeni potplat kako bi spriječila klizanje.

Sljedeći put kada vam se prodavačica krene hvaliti linijom “nagrađivanih, čvrstih, anatomskih cipelica koje drže nogu”, slobodno, bez razmišljanja i grižnje savjesti dakle – napustite trgovinu.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>