Trogodišnja djevojčica od 35 kilograma najmlađe dijete s dijabetesom tipa 2

Martina Milotic

Djevojčica stara tri i pol godine najmlađe je dijete kojemu je dijagnosticiran dijabetes tipa 2, povezan s lošom prehranom i pretilošću.

Nakon što su je roditelji odveli liječniku zbog stalne žeđi, čestog mokrenja i pretilosti, ustanovljeno je da ima čak 35 kilograma, čime spada u 5 posto najdeblje djece njene dobi na svijetu. Kada je rođena, težila je prosječnih 3200 grama.

Djevojčica je iz Houstona u SAD-u, iz latinoameričke obitelji u kojoj je evidentiran problem pretilosti kod oba roditelja, no dosad nije bilo slučajeva dijabetesa. Ustanovljeno je da je pretilost djeteta povezana direktno s lošim prehrambenim navikama.

Srećom, drugih zdravstvenih tegoba nije imala, te je dobila potrebne lijekove i stroge naputke za pravilnu prehranu. Tijekom sljedećih šest mjeseci izgubila je čak 75 posto težine koju je imala kada su njeni roditelji prvi put potražili liječničku pomoć, a potom su liječnici utvrdili da i da više ne boluje od dijabetesa.

“Kod tako male djece kod koje je dijabetes tipa 2 ustanovljen na vrijeme, a bio je posljedica nezdrave prehrane, moguće je potpuno izlječenje. No, treba reći da broj djece koja boluju od ove bolesti u svijetu dramatično raste. Roditelji bi trebali imati na umu važnost zdrave prehrane, odnosno koliko mogu naštetiti vlastitom djetetu ako ga ne hrane pravilno”, upozorio je dječji endokrinolog dr. Michael Yafi sa University of Texas.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>