Martina Milotic

shutterstock_96680560[1]U

majčinom mlijeku pronađen je protein koji bi mogao biti odgovor na najotpornije bakterije, koje su dosad bile otporne na najjače antibiotike. Znanstvenici već godinama upozoravaju na sve veću pojavu superbakterija koje su otporne na sve dosad proizvedene antibiotike, no sada su uspjeli proizvesti novi antibiotik na bazi majčinog mlijeka, protiv kojega se ne mogu boriti ni najgore bakterije.

U pitanju je laktoferin, protein iz majčinog mlijeka koji bebe tijekom dojenja dokazano štiti ubijajući bakterije, gljivice pa čak i viruse. Iako je laktoferin poznat već dulje vrijeme, tek su sada znanstvenici proučili način na koji prepoznaje, napada i uništava patogene – i to u vrlo kratkom periodu, u kojem se ne mogu “obraniti”.

Prije no što liječnici budu mogli prepisati recept za antibiotik na bazi laktoferina proći će međutim još neko vrijeme, budući da su potrebna još mnoga testiranja.

Inače, tijekom dojenja se između bebinih usta i majčine dojke stvara vakuum, a sićušne kapljice bebine sline prodiru u bradavicu i signaliziraju majčinom tijelu kakvo je zdravstveno stanje bebe. Ako je beba bolesna ili joj nečega nedostaje, mlijeko će automatski promijeniti svoj sastav i prilagoditi se potrebama djeteta, dokazali su znanstvenici.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>