Udari me nježno

admin

Leptirići u trbuhu za trudnicu znače početak jedne sasvim drugačije vrste ljubavi – one posebne, neraskidive i nemjerljive ljubavi između majke i djeteta. To prvo aktivno „upoznavanje“ s djetetom većina mama obično napeto iščekuje.

heading_100549-shutterstock1207308041


Prvi put kada majka osjeti lagane udarce svoje bebe vrlo je vjerojatno da ih neće biti ni svjesna, odnosno da će ih zamijeniti za – rad crijeva. Majke koje iza sebe već imaju jednu ili više trudnoća razliku će možda osjetiti već oko 16. tjedna, pa čak i nešto ranije, dok bi prvorotkinje na ovaj prilično čaroban trenutak mogle čekati i do 23. tjedna. Već tjedan dana kasnije majka bi mogla osjetiti i prvo štucanje, a zatim bi mogla primijetiti i da mali čovjek reagira na glasne zvukove, pa čak i da ima ustaljen ritam spavanja.

Sljedećih tjedana bebine pokrete ćete sve intenzivnije osjetiti kako bude imala sve manje mjesta u maternici, a osjećaj bi mogao biti najintenzivniji oko 32. tjedna. U toj fazi beba će često „plivati“ u svim smjerovima i vježbati pokrete ručica, nožica i glave, što će često biti jasno vidljivo, a ponekad za majku i prilično neugodno. Mnoge bebe će reagirati pokretom na omiljenu glazbu, zvuk majčinog ili očevog glasa, dodir, ili će pak „živnuti“ uvijek kada majka legne na počinak ili zauzme određen položaj. Četiri tjedna kasnije beba će u većini slučajeva već smjestiti glavicom prema dolje i tako se spremiti za dolazan na svijet, a tada je već moguće i da majka primijeti obrise ručice ili nožice, ili čak da prepozna ritmične pokrete bebinog dudanja prsta.

Oko 28. tjedna liječnik će buduću majku uputiti da prati broj bebinih udaraca, kako bi se mogla pratiti aktivnost djeteta. Posljednjih tjedana beba će se nešto manje micati jer će imati puno manje prostora, no beba će se svejedno kretati. Ako neko vrijeme ne primijetite bebine udarce, pokušajte je motivirati omiljenim položajem, dodirom ili zvukom, a ako je ništa od uobičajenih metoda ne uspije razbuditi, za svaki slučaj posjetite liječnika.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>