Upitnik: Je li cijepljenje opasno za vaše dijete?

admin

Cijepiti ili ne cijepiti dijete, pitanje je oko kojega se posljednjih godina lome koplja. Ako spadate u one koji se boje zaraznih bolesti, ali i strahuju od cjepiva, donosimo upitnik koji bi vam mogao odgovoriti na pitanje može li za vaše dijete cijepljenje biti rizično.

temperatura

Pojedina stanja, bolesti i lijekovi u kombinaciji s cjepivima doista mogu biti opasni, pa će i pedijatri u tim iznimnim slučajevima predložiti odgodu cijepljenja. Najčešće je riječ o teškim bolestima i stanjima.

– Je li vaše dijete prehlađeno ili uzima antibiotike? Blaga prehlada obično nije razlog za odgodu cjepiva, no u slučaju ozbiljnije bolesti liječnik će možda privremeno odgoditi cijepljenje do ozdravljenja.

– Je li dijete alergično na lijekove, hranu ili je loše reagiralo na prethodna cjepiva? Tada morate s pedijatrom provjeriti je li sigurno cijepiti dijete.

– Je li dijete ikada imalo napadaj ili neki oblik neurološkog poremećaja? Ako da, to bi mogao biti razlog za odgodu cijepljenja.

– Ima li vaše dijete problema s astmom, plućima, srcem, jetrom, dijabetesom ili nekim oblikom poremećaja krvi? Ako da, možda će biti potrebno djetetu dati drukčiji oblik cjepiva.

– Boluje li vaše dijete od karcinoma, leukemije, AIDS-a ili druge teške bolesti? To bi mogao biti razlog da ne primi cjepivo.

– Uzima li dijete neki od kortikosteroida, lijekova protiv karcinoma ili je pak bilo podvrgnuto zračenju u posljednja tri mjeseca? Kod neke djece to može biti razlog za odgodu cijepljenja.

– Je li vaše dijete nedavno podvrgnuto transfuziji krvi ili je primilo protutijela tijekom posljednjih godinu dana? To može biti razlog za odgodu cijepljenja, također.

– Ako je u pitanju tinejđerica, provjerite je li trudna.

– Je li dijete u posljednja četiri tjedna već primilo neko od cjepiva? Razmak između cjepiva trebao bi biti najmanje četiri tjedna.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>