Martina Milotic

shutterstock_121897282[1]
Iako to u Hrvatskoj zakonom još uvijek nije predviđeno, u većini zemalja svijeta dio trudnica s urednom trudnoćom i bez komplikacija odlučuje se na kućni porod uz asistenciju licencirane primalje.

U većini slučajeva u pitanju je porod u vodi, odnosno u bazenima, a u pojedinim zemljama svijeta mogu se kupiti i bazeni na napuhavanje namijenjeni upravo u ovu svrhu. Da bi se žena odlučila na ovakav porod moraju i ona i beba biti potpuno zdrave, a mnoge se žene na ovaj korak odlučuju kako bi nakon poroda uživale u intimi i udobnosti svoga doma.

Osim što to znači da će trudove i sam porod odraditi u umirujućem okruženju posve posvećenom njima, to znači i da će neposredno nakon poroda moći odmoriti u vlastitom krevetu, okružena najdražima, uz njihovu podršku i pomoć. U osjetljivom periodu nakon dolaska bebe na svijet, mnogim majkama to mnogo znači. Porod kod kuće i za bebu je umirujuće iskustvo, budući da povezivanje s mamom, tatom i ostalim članovima obitelji počinje odmah, dojenje je moguće unutar nekoliko minuta i nema odvajanja od majke.

Budući da porod nadgleda i prati iskusna primalja koja može prepoznati znakove opasnosti i intervenirati, odnosno u iznimno rijetkim kritičnim slučajevima pozvati hitnu pomoć, rizik za mamu i bebu je u pravilu jednak kao i kod poroda u bolnici, a zanimljivo je i da zemlje s najvećim postotkom kućnih poroda uglavnom imaju i najmanji postotak smrtnosti rodilja i novorođenčadi na porodima.

Naravno, porod kod kuće nije iskustvo koje bi svaka majka odabrala, a najčešće se za kućni porod u kadi odlučuju žene koje iza sebe već imaju jedno ili više iskustava rađanja. Osim iskustva, one su obično hrabrije i zbog toga što poznaju svoje tijelo i vjeruju mu.

U sljedećem videu možete vidjeti prelijep kućni porod u vodi, u kojem je majka cijeli postupak, po vlastitoj želji, obavila sama bez pomoći. Naravno, uz prisutnost stručne primalje koja je pratila tijek poroda.

The Birth of VioletEver wonder what it would be like to watch a women deliver her own baby? Completely on her own? Welcome Violet, a beautiful, inspiring home birth where mama brings her baby earth side completely on her own. (with the loving support of midwives present). I have waited over 30 births to see this and if I were to have another baby (which I am 100% not) this is how I would do it. To learn more about midwifery and childbirth options, watch the documentary this mom (in the video) co-created at : http://birthingbabies.ca.Thank you from the bottom of my heart Katie & Ben, for everything. For all the laughs, your friendship, your kind words, for sharing this day with me and for allowing me to share it with all of you. (Oh and not too mention for having a baby during the day with fantastic light!). xoxox, Vannessa #birthwithoutfear #birthphotography

Posted by Vannessa Brown Photography on Wednesday, 18 November 2015

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>