Vodene kozice u trudnoći

Ana Pejic

vk

Kakve su moguće komplikacije kod trudnice, a kakve kod djeteta?

Vodene kozice najbolje je preboljeti u dječjoj dobi, kada se i javljaju kao jedna od najčešćih zaraznih bolesti i uglavnom prođu bez posebnih komplikacija. Ta se virusna bolest javlja najčešće između 2 i 8 godine života, prenosi se kapljičnim putem, a uzrokuje ju Varicella-zoster virus. Odrasli obično vodene kozice teže podnose i s većom vjerojatnošću komplikacija, posebice ako se radi o trudnicama ili bolesnicima sa slabim imunološkim sustavom.

Kako se širi zaraza?
Kod male djece je za zarazu dovoljan i sam boravak u istoj prostoriji sa osobom zaraženom vodenim kozicama. Kod odraslih se teže zaraziti, najčešće je prenošenje preko kihanja. Ukoliko niste preboljeli vodene kozice, a imate dijete vrtićke dobi koje je zaraženo virusom varicella, vrlo je vjerojatno da ćete ga od njega dobiti. Kad primijetite da su djetetu izbile na koži prve crvene točkice, odvedite ga pedijatru na pregled, ali ne zaboravite da je pet-šest dana od izbijanja osipa zarazno za okolinu. To znači da bi te dane trebalo provesti u izolaciji doma, u vrtić ili školu nikako ne smije ići.

Vodenim kozicama može zaraziti bilo djecu ili pak odrasle osobe koje su s njim u neposrednu kontaktu, a vodene kozice nisu preboljele u djetinjstvu. Tih mrljica na koži može biti samo nekoliko, dok kod neke djece osip može zahvatiti gotovo cijelu kožu. Isto je i sa svrbežom, koji se javlja s pojavom osipa. Neka ga djeca teško podnose, pa je nužno na svaku mrljicu nanositi odgovarajuću kremu ili gel koji će im ublažiti neugodan svrbež.

Kod vrlo male djece se preporučuje tijekom noći djetetu staviti pamučne rukavice kako bi se onemogućilo trganje osušenih mjehurića dok spava. Opasnije je zaraziti se virusom kao odrasla osoba nego kao dijete. To je zato što 10 posto odraslih koji se zaraze virusom kao komplikaciju razviju i upalu pluća, koja može biti opasna, čak i po život.

Komplikacije kod trudnica
Trudnice koje nisu preboljele vodene kozice u djetinjstvu, a dobiju ih tijekom trudnoće, najčešće se oporave bez štetnih posljedica za dijete. No, rizik je ipak prisutan i trudnica se treba posavjetovati s liječnikom ako posumnja da ima vodene kozice ili ako u blizini ima nekoga tko je obolio, a ona sama nema osip ili druge simptome bolesti.
Potrebno je kontaktirati liječnika i ako dobije vodene kozice u roku od sedam dana od poroda. Kod jedne od 10 trudnica koje obole od vodenih kozice razvije se pneumonija (upala pluća). Ostale rijetke komplikacije mogu uključivati upalu mozga, jetre, srčanog mišića, bubrega, slijepog crijeva, te gušterače.

Komplikacije za nerođeno dijete
Ako je nerođeno dijete zaraženo vodenim kozicama u prvih 20 tjedana trudnoće, postoji mali rizik od razvoja stanja koje se naziva fetalni varičela sindrom (FVS). Istraživanja su pokazala da je ovim sindromom pogođeno manje od 1 posto nerođene djece čije su majke imale vodene kozice tijekom trudnoće. FVS može uzrokovati ozbiljne nedostatke,primjerice, ožiljke na koži, devijaciju oka, kao što je katarakt, skraćene udove, oštećenja mozga.

Komplikacije za novorođenče
U kasnijoj trudnoći najveći je rizik za dijete mjesec dana prije poroda i neposredno nakon poroda. Novorođenčad su pod rizikom od ozbiljne infekcije ako majka nije nije preboljela vodene kozice. Ako dobijete vodene kozice, nakon 37. nedjelje trudnoće, beba može biti rođena sa vodenim kozicama. Rizik da se beba rodi prijevremeno je također neznatno povećan. Ako dobijete vodene kozice sedam dana prije ili poslije poroda, beba može razviti teži oblik vodenih kozica.

Ovo je jedna od najrizičnijih skupina i trebala bi dobiti varičela-zoster imunoglobulin (VZIG) u tri slučaja:
Ako je majka u zadnjih mjesec dana trudnoće bila u kontaktu s varičelama;
Ako je majka 5 dana prije poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica;
Ako je majka 10 dana nakon poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica.
Preporuka je da se cijepite nakon poroda, tako da ne morate brinuti o vodenim kozicama tijekom sljedeće trudnoće. VZIG-om treba zaštititi osobe koje nisu preboljele ili nisu cijepljene protiv varicella-zoster virusa, odnosno koje nisu preboljele vodene kozice a bile su prije, najviše 72 sata, u izravnom ili neizravnom kontaktu s bolesnikom koji je trajao najmanje 1 sat. U tom slučaju obvezno treba zaštititi imunoosjetljive osobe, mlađe od 15 godina, trudnice, ranije rođenu novorođenčad.

Prevencija
Ako niste imuni ili ako niste sigurni jeste li imuni na vodene kozice, odnosno jeste li ih preboljeli u djetinjstvu, napravite krvni test koji će potvrditi vaš status. Ako test otkrije da niste imuni (ili ako ne dobijete rezultate testa unutar četiri dana nakon izlaganja virusu), liječnik opće prakse može predložiti da dobijete VZIG injekciju. Injekcija unutar četiri dana (96 sati) nakon izlaganja može smanjiti mogućnost teške infekcije, iako to neće doprinijeti zaštiti vašeg djeteta. Ova zaštita traje samo oko tri tjedna. Ako se ponovno izložite virusu vodenih kozica više od tri tjedna nakon dobivanja injekcije, morat ćete dobiti još jednu injekciju.

Varičela-zoster imunoglobulin (VZIG) može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu. VZIG se uglavnom daje osobama visokog rizika jer inače bolest ima dobar ishod. U rizičnu skupinu spadaju osobe koje nisu preboljele vodene kozice, koje primaju kemoterapiju, imaju imunološki poremećaj, AIDS, leukemiju, limfom ili transplantaciju organa, a bile su izložene vodenim kozicama.

Izvor: zena.hr

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>