Vodič za tate: preživjeti uz novopečenu mamu

admin

Nakon poroda, pred mamama je čitav niz izazova. Proturječni savjeti koji pljušte sa svih strana u kombinaciji s novootkrivenim strahovima i podivljalim hormonima pritom definitivno ne pomažu. Gledajući sa strane, majke tada mogu biti prilično zastrašujuće.

heading_100114-shutterstock948473531

Biti mama po prvi put golem je izazov. Biti prvi put tata, također nije lako – naravno, ako se radi o angažiranom tati kojem je stalo i koji želi pomoći. Evo nekoliko savjeta upravo za takve Tate (namjerno s velikim početnim slovom), koji znaju da dok mama brine o bebi, oni moraju brinuti o mami.

1. Pokažite oduševljenje zbog dolaska bebe. Vrlo je vjerojatno da će vas u prvim danima preplaviti čitav niz emocija, od strahova do euforije, ali muškarci najčešće neće otvoreno pokazati ništa ili vrlo malo od toga. Potrudite se pokazati sreću i oduševljenje, vašoj nježnijoj polovici će to mnogo značiti.

2. Nakon toga, pokažite oduševljenje njome – donijela je novi život na svijet, i što se vas tiče, ona je vaša osobna božica života. Tretirajte je tako!

3. Podsjetite je da ste skupa u ovome, i kada god zapne (ili tek tako), budite joj podrška i uskočite upomoć. Prvih dana beba će trebati više mamu no tatu, no mama će vas zato sada najviše trebati.

4. Draga, odlično ti ide, divna si mama – varijacije na ovu temu neka vam postanu dnevna mantra.

5. Presvlačenje, kupanje, podrigivanje, nošenje, umirivanje, uspavljivanje… Jedino što ne možete jest dojiti bebu – sve ostalo naučite, i to paralelno s mamom. To nije njen, nego vaš zajednički posao.

6. Ponudite pomoć. Oko svega – možda joj prvih dana nakon poroda treba pomoći s hodanjem, možda joj treba dodati knjigu ili mobitel, čašu vode ili nešto za prigristi. Postavite pravo pitanje u pravom trenutku.

7. Omogućite joj dovoljno odmora. Bit će vremena da glumi supermamu: sada je vrijeme da se brine za bebu i da odmara. Ništa drugo! A vaš je zadatak da joj to omogućite i sve ostalo preuzmete na sebe.

8. Dajte joj malo vremena samo za nju. Za dugu kupku, šetnju, kavu s prijateljicom ili frizuru. Beba je sada centar vašeg svemira, ali za sretnu obitelj potreban vam je bistar um vaše nježnije polovice. Privremeni odmak od pelena tome će uvelike pridonijeti.

9. Nemojte se žaliti kako vam je bilo teško na poslu. Ona zna kako težak radni dan može biti: vi nikada nećete znati koliko neusporedivo teži majci mogu biti prvi dani s bebom.

10. Nikada, ali baš nikada, ni u ludilu nemojte ponuditi da ćete bejbisitati da se ona odmori! Sjetite se, ne činite joj time uslugu, jer beba je vaša zajednička obaveza. Bejbisitati možete samo tuđe dijete, o svojem se morate brinuti svakodnevno.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>