Zašto bebe najprije nauče reći “mama” i “tata”?

admin

Osim činjenice da se te dvije riječi obično najčešće ponavljaju u prvim mjesecima njihova života, znanstvenici su došli do zaključka da veliku ulogu pritom ima i način na koji nam je “programiran” mozak.

heading_090503-shutterstock477158021

U većini jezika riječi koje označavaju roditelje su jednostavne i svode se na dva ponavljajuća sloga: ma-ma, ta-ta, pa-pa, da-da… Također, to su najčešće i prve riječi koje će dijete naučiti izgovoriti, na oduševljenje ma-me i ta-te.

Kako bi došli do odgovora zašto je tome tako, znanstvenici su napravili scan mozgova 22 novorođenčadi stare dva do tri dana, i to dok su bebe slušale nasumične riječi u kojima su se slogovi ponavljali, poput “mubaba” i “penana”, a zatim i riječi bez ponavljajućih slogova, poput “mubage” i “penaku”. Rezultati su pokazali da bebin mozak automatski reagira svaki put kada čuje ponavljajući par slogova, dok u drugom slučaju nije primijećena nikakva posebna reakcija mozga.

U daljnjem istraživanju znanstvenici su došli do zaključka da ljudski mozak ne uči kako shvatiti govor, odnosno jezik, već je unaprijed “programiran” za to.

Centar za govor kod većine odraslih dešnjaka nalazi se na lijevoj strani mozga. Ovi rezultati podupiru teoriju da se ljudska bića rađaju sa sposobnošću da sistematično i efikasno poimaju i uče materinji jezik”, rekla je Judit Gervain sa University of British Columbia.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>