Zašto je gimnastika idealan prvi sport za trogodišnjake?

Martina Milotic

shutterstock_119224681[1]

Niz studija je pokazao da je rekreativno bavljenje sportom već od najranije dobi dobro za dijete. No, od kojeg sporta krenuti? Stručnjaci preporučuju – od gimnastike.

Već u dobi od oko tri godine dijete može započeti “trenirati” u gimnastičkim igraonicama. Riječ je o “treninzima” koji traju do sat vremena, a djeca kroz igru usvajaju zdrave navike od kojih će imati koristi kasnije kroz život. Neki mališani možda će postati profesionalni sportaši, no svakome će dobro doći bavljenje sportom. Evo nekih od prednosti gimnastike:

  • Bez obzira na dob i fizičke predispozicije djeteta, gimnastika povećava snagu, fleksibilnost, izdržljivost i koordinaciju. Istraživanja su pokazala da je gimnastika najbolji temelj za bilo kakvo daljnje bavljenje sportom.
  • Kroz treninge djeca se uče vrijednim socijalnim vještinama: uče kako slušati, slijediti upute, izmjenjivati se i poštovati. Također, uče se sportskom duhu i povjerenju prema svojim trenerima i ostaloj djeci.
  • Gimnastika je sjajan način za povezivanje tijela i uma. Da bi bilo koji pokret izvelo, dijete će morati “uključiti” mozak, pri čemu jačaju kognitivne sposobnosti i sposobnost koncentracije.
  • Treninzi pospješuju disciplinu, odlučnost, hrabrost i samopouzdanje, ali dijete će naučiti i kako učiti iz vlastitih pogrešaka. Postavljanje ciljeva, poštenje i povjerenje također se razvijaju kroz sport, a dokazano je i da djeca koja se od malih nogu bave sportskim aktivnostima teže kreću pogrešnim putem, odnosno imaju manje problema s alkoholom i drogom.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>