Martina Milotic

Sve su to studije već odavno potvrdile, a i vrapci na grani već znaju da je posve besmisleno – i posve kontraproduktivno – udariti dijete (pod time se podrazumijeva i ‘samo malo po guzi’). Pa ipak, statistike pokazuju da golem broj roditelja i dalje diže ruku na svoju djecu.

U SAD-u je tako najnovije istraživanje pokazalo da 90 posto roditelja uživa u roditeljstvu, ali 70 posto priznaje da ono nije lako – a najteži dio svega je odgoj. Isto je istraživanje pokazalo i da čak četvrtina roditelja djece mlađe od pet godina redovito, nekoliko puta tjedno ili češće pljusne ili udari dijete po guzi. Petina roditelja priznaje da to čini redovito, a 17 posto njih udara dijete čvrstim predmetom, poput kuhače ili kaiša.

U razgovoru s roditeljima pokazalo se i da većina njih naknadno žali zbog svojih postupaka, a mnogi su priznali da su kasnije plakali zajedno sa svojom djecom.

shutterstock_111151784[1]

Dakle, zašto roditelji uopće još uvijek tuku djecu?

“Zato što više nisam znala/znao što drugo napraviti”, odgovor je koji je bio najčešći među ispitanicima. Ako izuzmemo roditelje koji naprosto i dalje vjeruju da je “batina iz raja izašla” – a to su najčešće slabije obrazovane osobe iz konzervativnijih sredina i patrijarhalnih društava – većina roditelja i uz najbolju volju ponekad ili često gubi kontrolu nad situacijom.

Razlog tome je najčeće nedovoljna količina znanja i informiranosti o odgoju i razvoju djece. Većina roditelja od mališana u određenoj dobi traži i očekuje više no što mogu dobiti, što dovodi do nepotrebnih frustracija i suza.

“Roditelji masovno precjenjuju dječju sposobnost da kontroliraju vlastite emocije i postupke u dobi prije navršene pete godine”, napominje Claire Lerner, jedna od znanstvenica koja je provela studiju.

Većina roditelja tako nije znala da djeca u dobi od 4 godine u najvećem broju slučajeva još nisu razvila sposobnost za dijeljenje ili izmjenjivanje u igri, niti mogu kontrolirati svoje emocije niti suspregnuti poriv za onime što znaju da ne smiju.

Zaključak istraživanja jest ono što većina roditelja već zapravo i zna: roditeljstvo je teško, odgoj također, a i roditelji su samo ljudi te nema smisla očekivati da ćete sve odraditi savršeno. Ipak, dužnost i obveza svakog roditelja koji voli svoje dijete jest obrazovati se i, ukoliko je potrebno, potražiti pomoć ako im je ona potrebna, za dobrobit čitave obitelji.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>