Martina Milotic

Znate li koji je jedan od najvećih apsurda svijeta ikad? Tzv. “nježniji spol”. To je nešto što djevojčice uče od malih nogu: budi nježna, pristojna, tiha, nenametljiva, poslušna, lijepa…

Glupost.

Zašto nam onda od malena govore da moramo trpjeti za ljepotu? Baš bih voljela vidjeti muškarca kojem buše uši još u pelenama, koji mora suzdržavati suze svako jutro dok ga raščešljavaju, koji s osmijehom trpi visoke pete i uske hlače i neudobne grudnjake.

Zašto ti nitko kad si klinka neće reći da će ti biti sasvim normalno krvariti i trpjeti bol svaki mjesec, da će te boljeti sise i križa i povraćat ćeš i osjećat se kao nešto što je vlak dvaput pregazio – i to desetljećima, pod uvjetom da je sve u redu?

shutterstock_107606342[1]Zašto ti nije rekao da će te prvi seks boljeti, umjesto da bude romatičan san o kojem si oduvijek maštala?

Zašto ti nitko ne kaže da će ti se tijelo jednom, dvaput, a možda i više puta kompletno transformirati, u tebi će narasti mali čovjek, a onda ćeš ga istisnuti kroz nemoguće malu rupu, ostavljajući pritom gomilu svakakvih ožiljaka na vrlo osjetljivim mjestima, pa još i gomilu strija, trauma, bolova i ostalih ljepota? Zašto ti nitko ne kaže da je porod najtraumatičnije iskustvo koje ljudsko tijelo uopće može podnijeti, a ti ćeš ipak pristati na njega?

Zašto ti ne kažu da ćeš možda nakratko ili na duže izgubiti razum od hormona, a možda upasti i u opaku postporođajnu depresiju koja bi te mogla doći glave?

Zašto ti ne spomenu mastitis, krvave bradavice od dojenja i bolna križa od nošenja bebe?

Zašto ti ne kažu da na kraju svega svoje tijelo nećeš ni prepoznati, cijeli svijet će slaviti neki ideal mladosti i ljepote, a tebe će napasti menopauza – suze, preznojavanje, promjene raspoloženja, trajni PMS?

Zašto muškarce zovu snažnijim spolom?

Zašto kada i sve to saznaš, ipak pristaješ svojevoljno i pri kakvom-takvom zdravom razumu proći sve to?

Zato što vrijedi svake boli. Zato što si žena. Zato što nitko na planeti ne može to tako kao ti.

Ne govorite svojim djevojčicama da su nježniji spol. One su najsnažnije na planeti.

Martina Frka Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>