Znakovi višestruke trudnoće

admin

Višestruke trudnoće su nešto što danas sve češće srećemo.

heading_100240-shutterstock1207308041

Iako su nekad dvojke, trojke i više djece nerijetko znale izazvati pravi šok kako na licima samih majki, tako i ostalih rodilja u rađaonici, danas, zahvaljujući medicinskim naprecima kao što su lijekovi protiv neplodnosti, ultrazvučna tehnologija i prenatalno praćenje fetalnog srca, sve je manje iznenađenja.

Ako je vaš doktor uočio dva ili više manjih srčanih otkucaja na ultrazvučnom pregledu, postoji nekoliko stvari koje možete očekivati kroz trudnoću, a koje se pomalo razlikuju od onih karakterističnih za trudnice koje očekuju samo jedno dijete. Većina simptoma je jednake vrste, ali pojačanog intenziteta, kao primjerice, teška mučnina, ekstremni umor i brzo debljanje, između ostalog.

Brzo i rano debljanje tijekom prvog tromjesečja često zna upućivati na višestruku trudnoću, što nije samo rezultat toga što vi jedete više, ili bebine težine same po sebi, već i dodatne tkivne tekućine i krvi koje vaše tijelo proizvodi kako bi podržalo dodatni plod. Koliko ćete još dobiti na težini ovisi o vašoj dobi, visini i regularnoj težini, ali obično žene u višestrukoj trudnoći dobiju još po deset  kilograma za svako dodatno dijete.

Mjerenja koja upućuju na gestacijsku dob

Fetalni razvoj se mjeri kroz trudničku fundalnu visinu, ili udaljenost od vrha maternice do stidne kosti, koja služi za praćenje rasta ploda (utvrđivanje gestacijske dobi). Ako bilježite veću fundalnu visinu od one predviđene za tipičan razvoj ploda, moguće je da se još nešto dodatno odvija uz to. Naravno, to nije sigurno, niti definitivno. Naime, i druge pojave mogu uzrokovati veću fundalnu visinu kao pogrešna procjena termina za porod, dodatna plodna voda ili prisustvo mioma na maternici.

Teška jutarnja mučnina

Više od polovice trudnica je iskusilo neki oblik mučnine ili povraćanja tijekom trudnoće. Neke trudnice koje nose više djece imaju teže simptome jutarnje mučnine, dok neke ne. Izgleda da je teško reći da li će više od jednog ploda doprinijeti vašem češćem odlasku na WC – neke žene iskuse ovakvu situaciju dok druge dijele slično iskustvo sa ženama koje nose jedno dijete.

Visoki AFP (Alfa fetoprotein)

AFP, alfa fetoprotein je protein koji se normalno nalazi u fetalnoj krvi, a proizvode ga jetra, žumanjčana vreća i probavni sustav.  Probir ovog proteina se izvodi za vrijeme drugog tromjesečja. Povišeni rezultat može upućivati da nosite još jedno dijete.

Ekstremni umor

Dok većina trudnica ima problem s umorom u prvom tromjesečju trudnoće, mnoge žene koje nose blizance ili više djece se žale na stalni umor koji nikako ne prestaje i ne može se ignorirati. Njima se preporučuje mnogo mirovanja, posebice u ranom periodu trudnoće, kao i tjedan-dva prije poroda.

Rani fetalni pokreti

Trudnice koje nose jedno dijete uglavnom osjete prve djetetove pokrete negdje između 18 i 24 tjedana, ili sredinom drugog tromjesečja. Ako ranije osjetite te prve treptaje, to nisu samo leptirići – žene koje nose više djece često znaju osjetiti udarce djeteta prije uobičajenih. To je možda zbog činjenice da djeca imaju manje prostora za kretanje, tako da kontakt s vanjskim svijetom i započne ranije nego kod jednog ploda.

Intuicija

Neke obitelji imaju neobjašnjivu povijest blizanaca. I što je još čudnije, mnoge žene jednostavno ”znaju” da jedu za više od dvoje prije nego što to potvrde kod liječnika. Iako ovaj znak i nema pretjerane veze sa znanošću, u ovom slučaju vrijedi poslušati svoj unutarnji osjećaj.

Ultrazvučni pregled

Jedini način da budete sigurni da nosite više od jednog djeteta jest da to provjerite kod doktora. Prisustvo više fetusa može biti potvrđeno ultrazvučnim slikama – koje će vam ujedno biti i lijepa uspomena jednog dana.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>